Párizs legjobb cukrászdái top séfek szerint! 2. nap

Párizs legjobb cukrászdái - második nap

Ahogyan az előző blogposztban ígértem bepótolom egy nagy elmaradásomat és megírom nektek a tavalyi párizsi cukrászda tesztelős utazásom többi napját is. Szeretném, ha ez a blogposzt egyrészt egy emlék, egy kis album lenne nekem is az élményekről és szuper lenne ha esetleg nektek is segítség lenne, ha párizsi utat terveztek és szeretnétek jó édesség élményeket szerezni.

Az első napunkról született blogposztban már leírtam, de azért itt is megemlítem újra, hogy a 4 napos utat a Bloomberg “The best pastries in Paris according to top chefs” című cikke inspirálta. Nem igazán szeretem ezeket a listákat, de ebben a cikkben 13 séf  ajánlja a kedvenc desszertjét, tehát nem csak a helyet, hanem azt a konkrét süteményt is, amit ott érdemes kóstolni. 13 cukrászda 4 napra még nekem sem kevés, úgyhogy elég pontos útitervet állítottam össze, hogy a lehető legtöbbet tudjam kóstolni. A cukrászdákat lokáció és nyitva tartás szerint csoportosítottam, hogy egyik helyről könnyen és gyorsan át tudjunk mennyi a következő állomásra. A tervem szuper volt és a közlekedés valóban zökkenőmentes volt, egyetlen dologgal viszont nem számoltam. A kiindulópontként szolgáló cikkben nem jelölték, hogy melyik helyen lehet helyben fogyasztani és hol van elvitel, így volt olyan nap, amikor az egész nap magunkkal cipelt szuper süteményre már az alkotója sem ismert volna rá. Ha Párizsban jártok és használjátok az útitervem, nektek már nem lesz ilyen gondotok, mindenhol leírom majd, hogy hol van lehetőség helyben fogyasztásra és hol van elvitel.

A második napunkat eredetileg versailles-i kirándulással indítottuk volna, de az RER-re várakozva kiderült, hogy valami szokásos franciás sztrájk miatt kicsit macerás lenne aznap a közlekedés, így inkább megcseréltük a második és a harmadik nap programját és végiglátogattunk 4 cukrászdát.

La Pâtisserie du Meurice par Cedric Grolet

A sort Cedric Grolet-val kezdtük. Nem tudok elfogultság nélkül írni róla! Cedric egy igazi desszert rocksztár nekem! Iszonyatosan boldog vagyok, hogy miután hosszasan nézegettem az Instagramon a nyálcsorgató képeit, meg is kóstolhattam a desszertjeit! Cedric 1985-ben született és egy Rhône-Alpes régió-beli falucskából származik. A Dining Guide cikke szerint “vendéglős família sarja, és 12 évesen, eperszedés közben tudatosult benne, hogy márpedig ő cukrász lesz.” Eperszedés közben! Ez is olyan francia! Annyira kedves! Cedric 20 évesen költözött Párizsba, ahol a Fauchon-ban kezdett dolgozni és a L’Éclair de Genie-ből ismert Christophe Adam volt a mentora.

A Fouchonban töltött 6 év után csatlakozott az Alain Ducasse vezette két Michlein-csillagos Le Meurice szálloda éttermének csapatához, ahol 2013 óta executive pastry chef pozíciót tölt be. A Michlein Guide interjúban mesél róla, hogy Alain Ducasse biztatta arra, hogy a desszertekben a magas minőségű cukrász technikája mellett a személyes stílusát is mutassa meg. Ennek a tanácsnak Cedric pedig maximálisan eleget tett. Az élethű gyümölcsöket formázó, kívül vékony, ropogós csokoládéval bevont, belül gyümölcs redukciókkal, mousse-okkal kényeztető desszertek Cedric védjegyévé váltak.

Ezeket a desszert költeményeket már nem csak a szállodában, hanem a szálloda oldalában nyitott cukrászdájában is meg lehet kóstolni. Ebbe a cukrászdába látogattunk el a második napunkon. Erős kezdés! Miután az RER megállójában tanakodtunk, hogy mi is legyen aznap, kicsit elment az idő, így volt már ¾-ed 12 is mire a szállodához értünk. Mindenképpen nyitásra szerettem volna menni, mert azt olvastam, hogy délben nyit és általában 1-2 óra alatt el is fogy az az napi mennyiség és akkor bezárnak. A szálloda előtt érdeklődtünk róla, hogy merre is van a bejárata a cukrászdának. Nyitás előtt 10 perccel azt mondták, hogy talán mi lehetünk az elsők. Hát tévedtek. Már nyitás előtt tömött sorokban várakoztak az apró üvegezett helyiség előtt. A kirakatból látni lehetett, hogy makulátlan fehér cukrászkabátos fiatal cukrászok helyezik dobozokba a kiválasztott desszerteket. Az ajtóhoz közelebb érve egy öltönyös úriember fogadott, aki kinyitott az ajtót az érkezőknek és a távozóknak és aki “irányította” az üzletbe való beléptetést. Egyszerre kb. 2-3 vásárló tartózkodhatott bent az üzletben. A napi kínálatból 1-1 desszertet kihelyeztek a pultra, de a teljes mennyiséget nem lehetett látni, amit kértünk, a pult alatti hűtőkből vették ki. Nagyon egyedi! Láttatok már olyan cukrászdát, ahol az üzletbe belépve nem láthatóak a desszertek és mindössze 4-5 db süteményt raknak ki?

Minden gyönyörű hófehér és arany színű volt, a pultra helyezett desszertek pedig igazi műalkotásnak tűntek ebben a környezetben. Bár a vezérfonalként szolgáló cikkben a Le citron vert desszertet ajánlották Cedric-től, erről sajnos lemaradtunk. Épp nem volt a kínálatban. Hat desszert közül lehetett választani. Szívem szerint mind megkóstoltam volna, de sikerült háromra redukálni magam, a szamócás tart-ot, a vérnarancsot és a mogyorót választottam.

 

A desszerteket helyben nem lehet elfogyasztani, így elsétáltunk a Tulierák kertjébe. Leültünk egy padra a napsütésben, körbefotóztuk a sütiket, majd a mogyoró kivételével mind befaltuk! A látványon túl mindegyik isteni finom volt! A szálláson a mogyorót is teszteltük, majd végül ez lett a kedvencem. Ha Párizsban jártok legalább egy desszertet próbáljatok ki itt!

La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet
Cím: 6 rue de Castiglione, 75001 (Le Meurice szálloda oldalában)
Legközelebbi metró megálló:  Tuileries (1-es vonal)
Ajánlott: minden gyümölcs desszert és a Noisette
Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig, déltől, amíg a készlet tart
CSAK ELVITEL!

 

Stohrer

Cedric után Párizs legrégebbi cukrászdája, a Stohrer felé vettük az irányt. Nicolas Stohrer XV. Lajos cukrásza volt és 1730-ban nyitotta a Rue Montorgueil-ben található üzletét. Jelenleg Jeffrey Cagnes a Stohrer cukrász séfje. Már maga az üzlet is megér egy látogatást. Gyönyörű a berendezés a padlótól a plafonig.

A kínálat pedig az igazi hagyományos francia cukrászatot mutatja be. A Bloomberg cikke szerint itt a Puit d’Amour névre hallgató desszertet kell kóstolni. Ez a desszert egy levelestészta alapú, sok-sok vaníliás cukrászkrémmel és karamel glázzal készített finomság. Nagyon finom volt!

Az ajánlott desszert mellett vásároltunk egy csomagocska színes cukor kabátba burkolt mandulát is. Ezt azóta is emlegetjük! Egyszerű édesség, de van benne valami rafinált, amitől sokkal több mint egy cukros drazsé. Komolyan fontolgatom, hogy megkeresem őket, hogy árulni szeretném az üzletben ezt a mandulát. Tényleg zseniális! Ha a Stohrerben jártok ne hagyjátok ki és hozzatok nekem is belőle!:)

Stohrer
Cím: 51 rue Montorgueil
Legközelebbi metró megálló: Étienne Marcell (4-es vonal)
Ajánlott: cukros mandula
Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig 7:30 - 8:30
CSAK ELVITEL!

Odette

A Stohrer-től gyalogos távolságra van az Odette, a következő tesztelendő cukrászdánk a listából. Az Odette egy mono cukrászda, itt csak különböző choux á la créme desszerteket árulnak. A choux á la créme különböző ízű cukrászkrémekkel töltött a pâte á choux (égetett tészta) desszert.

Én 3 ízt próbáltam, de bevallom egyik sem nyűgözött le és úgy alapvetően ez az egész choux balhé nem volt rám nagy hatással, de azért lebeszélni senkit nem szeretnék az Odette-ről! Ha a környéken jártok már csak a cuki épület miatt is érdemes ide benézni. Igazán Instagram kompatibilis helyszín!

Odette
Cím: 18 rue Montorgueil
Legközlebbi metró megálló: Étienne Marcell (4-es vonal)
Nyitva tartás: Hétfőtől szerdáig déltől este 8-ig, csütörtöktől vasárnapig déltől este 10-ig
Nagyon pici a hely, de kis szerencsével lehet helyben sütizni

La Pâtisserie des Rêves

Az Odette után a La Pâtisserie des Rêves felé vettük az irányt. Philippe Conticcini cukrászdája 2009-ben nyitott és a csodás desszertek mellett az egyedi sütemény display-eket is érdemes megnézni!

Nagyon futurisztikusak az egyszerre ékszerboltra emlékeztető és valami tudományos szerkezetre hasonlító búrák. A cikk szerint itt a Saint Honoré desszertet kellett volna kóstolni, de mivel még mindig volt nálunk egy Cedric Grolet Noisette és egy sütemény a Stohrerből, már nem mertünk bevállalni még egy krémes cukrász süteményt, így inkább a confiserie termékek közül válogattam.

Így zsákmányoltam egy csomag rózsás sablé kekszet, egy kis csomag pillecukrot és hát azért becsúszott az egyik nagy kedvencem, egy madeleine is. A rózsás sablé nagyon extra volt, a kerek kis kekszek tökéletesen szabályosak és simák voltak és mindegyiknek volt egy rószaszín, rózsaízű cukros bevonat a tetején. Nagy kedvenc!

La Pâtisserie des Rêves
Cím: 93 rue du Bac
Legközelebbi metró megálló: Rue du Bac (12-es vonal)
Nyitva tartás: Keddtől csütörtökig 9-től 7-ig, péntek-szombat 9-től 8-ig, vasárnap 9-től 6-ig
CSAK ELVITEL!

A második napunkba így 4 cukrászda fért bele, ami azért szerintem nem rossz. Bevallom ez a mennyiség számomra még teljesen élvezhető is volt, de a kevésbé édesszájúak azért iktassanak be egy-egy bisztrót, sós fogást két hely közé! A következő posztban beszámolok nektek a 3. napunkról, Versailles-ról és az Angelina-ról!70 megjegyzések

 • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin Online zmo.ozfl.lescadeauxdeflore.com.kbb.zp http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  amexajenoh
 • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Buy Amoxicillin Amoxicillin Online ach.syvg.lescadeauxdeflore.com.pxq.pp http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  oqwiomig
 • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin Amoxicillin No Prescription vfl.nldx.lescadeauxdeflore.com.dma.xs http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  arikisesizoj
 • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin Online Amoxicillin 500 Mg hkw.iiss.lescadeauxdeflore.com.rtq.iy http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  acuybwaki
 • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin No Prescription Amoxicillin 500mg Capsules qoq.uslv.lescadeauxdeflore.com.csn.op http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  evhudoxifuhac

Kommentelj

Név .
.
Üzenet .